13-09-2020, Saat: 10:53 PM
Genelde içinde hayvan bedeni pişirmek için kullanıldığı sanılan fırın poşetlerini ben sebzeler için kullanıyorum bir süredir. Çok pratik ve lezzet bombası bu tarifi fikir vermek açısından paylaşmak istedim. Tüm sebzeleri istediğimiz gibi, gelişigüzel doğruyoruz. Ben büyük bir leğeni* doldurdum neredeyse. Ardından içine istediğiniz baharatları ve tuzu istediğiniz miktarda koyun. Sebzelerin baharatlarla harmanlanması için önden karıştırın leğenin içinde. Sonra bu sebze-baharat karışımını 2 ayrı fırın poşetine aktarın. Fırın poşetlerinin içine salçalı su karışımını ve biraz bitkisel yağ dökün. Ben zeytinyağı kullandım, ayçiçek de olur. Gelelim benim en eğlendiğim aşamaya, poşet çalkalama :) Bu aşamada posetteki tüm o leziz malzemelerin karışmasını izlerken gerçekten eğleniyorum. Sanki poşetle oynadıkça daha da lezzetlenen birşeye dönüşecekmiş gibi mutlu ve tatmin oluyorum :))) En son, poşetin üstüne birkaç delik açıyoruz. Poşetleri tepsiye yerleştirip üst kısma delikler açın ki, içindeki sos tepsiye akmasın. Şimdi fırını, kendi fırın performansınıza göre 200-225 dereceye ayarlayalım, önden ısıtmadan koyalım ve yaklaşık 30-35 dakika pişirelim. Poşet içinde pişirince tüm aromalar ortaya çıkıyor. Eve yayılan müthiş kokular yüzünden beklemekte zorlanabilirsiniz. Piştikten sonra sadece yiyeceğiniz poşeti tabaklara aktarın. Diğer poşet bir gün fırında bekleyebilir ve ertesi gün yenebilir. Babam göbekli, kronik hastalıkları olan biri ve kızartmaya bayılıyor. Ben de onu kızartmadan uzaklaştırmak için bu hafif ve sağlıklı yolu keşfettim. Şu an bu tarifi kızartmadan daha çok seviyor, ara ara istiyor. Bu yemeğin yanında pilav çeşitleri, humus, fava gibi yemekler iyi gidiyor.
*Bu yemeği çok miktarda sebzeyle yapmanızı tavsiye ederim, fazla olur diye korkmanıza gerek yok. Gittikçe lezzetlenen bir yemek olduğundan günlerce yenilebilir. Poşette piştiği için bulaşık çıkartmıyor, tencere kirlenmiyor, ortalık yağ olmuyor. Piştiği tepsi bile kirlenmiyor. Bence kızartmaya göre çok ekolojik bir tarif bu bakımdan. Bulaşık yıkamayı sevmeyenler için de pratik bir tarif :)
Malzemeler istediğiniz her tür sebze ve baharat olabilir. Ben yaz sebzeleri kullandım ama kışın da kış sebzeleri ile yapmayı düşünüyorum. Karnabahar, brokoli, kereviz, lahana, pırasa, mantar, yer elması vs. hepsini atacağım. Çünkü bu yemekte o tat bu tata uymaz gibi bir kural yok bence. Poşette aromalar karışıyor ve farklı tatlar denemek ilginç sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Sebze olarak,
Patlıcan, Kabak, Domates, Yeşil Biber, Kırmızı acı biber, Kapya biber, Patates, Havuç, Soğan, Sarımsak kullandım. Maydanoz ve Dereotu eklemeyi unuttum, tavsiye ederim çok yakışıyor.
Baharat olarak da;
Karabiber, Pulbiber, Kekik, Fesleğen, Sumak, Zerdeçal, Yenibahar, Köri kullandım.
Salçalı su, zeytinyağı ve tuz ekledim en son poşetlere.
*Bu yemeği çok miktarda sebzeyle yapmanızı tavsiye ederim, fazla olur diye korkmanıza gerek yok. Gittikçe lezzetlenen bir yemek olduğundan günlerce yenilebilir. Poşette piştiği için bulaşık çıkartmıyor, tencere kirlenmiyor, ortalık yağ olmuyor. Piştiği tepsi bile kirlenmiyor. Bence kızartmaya göre çok ekolojik bir tarif bu bakımdan. Bulaşık yıkamayı sevmeyenler için de pratik bir tarif :)
Malzemeler istediğiniz her tür sebze ve baharat olabilir. Ben yaz sebzeleri kullandım ama kışın da kış sebzeleri ile yapmayı düşünüyorum. Karnabahar, brokoli, kereviz, lahana, pırasa, mantar, yer elması vs. hepsini atacağım. Çünkü bu yemekte o tat bu tata uymaz gibi bir kural yok bence. Poşette aromalar karışıyor ve farklı tatlar denemek ilginç sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Sebze olarak,
Patlıcan, Kabak, Domates, Yeşil Biber, Kırmızı acı biber, Kapya biber, Patates, Havuç, Soğan, Sarımsak kullandım. Maydanoz ve Dereotu eklemeyi unuttum, tavsiye ederim çok yakışıyor.
Baharat olarak da;
Karabiber, Pulbiber, Kekik, Fesleğen, Sumak, Zerdeçal, Yenibahar, Köri kullandım.
Salçalı su, zeytinyağı ve tuz ekledim en son poşetlere.